Recipes

1 oz=28.25g/28.5 ml
1 pint=567 ml
suet is prepared mutton fat.

Menanak Nasi
  1. Pilih dan cuci beras hingga bersih. Masukkan ke dalam periuk.
  2. Sukat air yang diperlukan.
  3. Letak periuk di atas api.
  4. Biarkan nasi di atas api hingga airnya hampir kering. Kurangkan haba dan biarkan nasi di situ sehingga masak.
  5. Gunakan garpu, sudip atau senduk untu meleraikan nasi itu dan tutup periuk semula.
  6. Nasi yang cukup masak rupanya kering, berderai, gebu dan lembut.
Menggoreng Sayur Sawi
  1. Hiris daging atau kupas kulit udang.
  2. Cincang bawang putih dan hiris bawang merah.
  3. Bersihkan sayur.
  4. Asingkan batang sayur daripada daunnya.
  5. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan daging. Biarkan hingga empuk.
  6. Masukkan batang sawi, udang serta sedikit air.
  7. Masukkan sedikit garam dan lada sulah.
  8. Masukkan sayur. Jangan masak terlalu lama sehingga ia berubah warna.
  9. Angkat dan hidangkan.
Menggoreng Ikan
  1. Siang ikan.
  2. Potong sirip dan ekornya.
  3. Belah perut ikan dari kepala hingga ke arah liang rahimnya. Keluarkan segala isi perut dan insangnya.
  4. Gaul garam dan asam pada seluruh ikan.
  5. Basuh dan toskan. Gaul dengan garam dan serbuk kunyit.
  6. Panaskan minyak hingga berwarna kekuningan pada kedua-duanya belahnya.
  7. Tos dan letakkan ikan dalam pinggan.
  8. Hidangkan.
Mengukus Ikan
  1. Siang ikan.
  2. Potong sirip dan ekornya.
  3. Belah perut ikan dari kepala hingga ke arah liang rahimnya. Keluarkan segala isi perut dn insangnya.
  4. Gaul garam dan asam pada seluruh ikan.
  5. Basuh dan toskan, kemudian gaul dengan garam.
  6. Cincang bawang putih dan hiris halia.
  7. Letakkan ikan dalam pinggan. Tabur bawang putih, halia dan la
  8. da di atas ikan.
  9. Tuang sedikit air, minyak dan kicap cair atas ikan.
  10. Kukus ikan selama 10 hingga 20 minit, bergantung pada saiz ikan itu.
  11. Hidangkan dengan segera.
Dipetik daripada buku “Tunas Puteri”, Persatuan Pandu Puteri Malaysia, terbitan Edusystem Sdn. Bhd., terbitan kelima 1993, muka surat 104.