1 pint=567 ml
suet is prepared mutton fat.
Menanak Nasi
- Pilih dan cuci beras hingga bersih. Masukkan ke dalam periuk.
- Sukat air yang diperlukan.
- Letak periuk di atas api.
- Biarkan nasi di atas api hingga airnya hampir kering. Kurangkan haba dan biarkan nasi di situ sehingga masak.
- Gunakan garpu, sudip atau senduk untu meleraikan nasi itu dan tutup periuk semula.
- Nasi yang cukup masak rupanya kering, berderai, gebu dan lembut.
- Hiris daging atau kupas kulit udang.
- Cincang bawang putih dan hiris bawang merah.
- Bersihkan sayur.
- Asingkan batang sayur daripada daunnya.
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan daging. Biarkan hingga empuk.
- Masukkan batang sawi, udang serta sedikit air.
- Masukkan sedikit garam dan lada sulah.
- Masukkan sayur. Jangan masak terlalu lama sehingga ia berubah warna.
- Angkat dan hidangkan.
- Siang ikan.
- Potong sirip dan ekornya.
- Belah perut ikan dari kepala hingga ke arah liang rahimnya. Keluarkan segala isi perut dan insangnya.
- Gaul garam dan asam pada seluruh ikan.
- Basuh dan toskan. Gaul dengan garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak hingga berwarna kekuningan pada kedua-duanya belahnya.
- Tos dan letakkan ikan dalam pinggan.
- Hidangkan.
- Siang ikan.
- Potong sirip dan ekornya.
- Belah perut ikan dari kepala hingga ke arah liang rahimnya. Keluarkan segala isi perut dn insangnya.
- Gaul garam dan asam pada seluruh ikan.
- Basuh dan toskan, kemudian gaul dengan garam.
- Cincang bawang putih dan hiris halia.
- Letakkan ikan dalam pinggan. Tabur bawang putih, halia dan la da di atas ikan.
- Tuang sedikit air, minyak dan kicap cair atas ikan.
- Kukus ikan selama 10 hingga 20 minit, bergantung pada saiz ikan itu.
- Hidangkan dengan segera.